گیاهان دارویی و معطر

دانش زندگی

به نام خدا

دانش زندگی

تولید دارو بر مبنای آیورودیک سنتی به عنوان درمان مشکلات روانی

مقدمه
سلامت روانی بخش مهمی از نظام طب هندی را  تشکیل میدهد . متون آیورودیک کلاسیک هندی تعریف جامعی ز انواع اختلالات روانی و درمان آنها را ارائه می دهد . بنابراین در مقاله ی حاضر ما به تعریف مختصری از اختلالات روانی توسط آیورودا سر و کار داریم و با شیوه در مانی آنها برخورد می کنیم . همچنین ما، کار انجام شده برای تهیه ی یک دارو بر مبنای گیاه آیورودیک را با ادعای درمان اختلالات روانی را بررسی می کنیم .
۱٫آیورودا چیست؟
در مورد آیورودا به اندازه ی کافی نوشته شده است . اما در مورد آن ، هنوز شک هایی وجود دارد . بسیاری از کارشناسان مخصوصا کسانی که از تحصیلات مدرن برخوردارند علم آیورودا را یک علم نمیدانند .
آیورودا یا علم زندگی ، یکی از قدیمی ترین علوم طب تمدن انسانی بوده است .به نظر می رسد که این کلمه مشتق از کلمه ی آکارودا بوده باشد و بنا بر این ریشه آن Veda، قدیمی ترین منطق جهان بوده است.آیورودا که یک علم تماما بر مبنای قوانین طبیعت می باشد ، بدون شک یک آگاهی گسترده و منطق علمی در مورد دو جنبه از علم طب می باشد . این نیز همانند دو سیستم باستانی آموزش هندی مثل کشف ثبت اعشاری ، تئوری ابدیت و تئوری های اتمی در هر صورت بر مبنای آزمایش نمی باشد اما در گستره ی زیادی مثل علم ستاره شناسی و جبر و توسعه ی علم جراحی ، آب شناسی و اقیانوس شناسی ، فلسفه و منطق با این روش به کشفیات عظیمی دست یافته است . البته بدون وجود شواهد هیچ چیز قابل پذیرش نبوده است .شواهد علم تجربی آیورودا برگرفته از:
۱٫شواهد و کار برد های مستقیم .
۲٫تداخل منطقی.
۳٫شواهد مقرر کتبی و شفاهی.
۴٫شیوه و شواهد آزمایش می باشد .
۲٫ طب آیورودیک:
این طب لزوما یک رویکرد درمانی و پیشگیرانه است ، همچنین یک سیستم جامع طب .درمانگر برای درمان ، بیماری را با یک شیوه ی منحصر به فرد به وجود می آورد . بنا بر چهار جنبه ی بیان شده از زندگی یعنی جسم ، احساس ، روح و روان یک تعریف چهار بعدی از سلامتی ارائه می شود . سوسروتا  (Susruta) یکی از کارشناسان قدیمی آیورودا سلامتی را به شکل حالتی بیان می کند که یک شخص در کنار سلامتی حسی ، روانی ، روحانی و ذهنی در یک تعادل بیولوژیک نیز قرار دارد .
آیورودا در طب یک شیوه ی کلیت گرا را در پیش می گیرد . این شیوه از داروهای تمام گیاهان استفاده میکند که در واقع مخلوطی از اجزای مختلف می باشد . این اجزا از کاربرد های مختلفی برخوردار بوده و برخی از آنها ممکن است مقوی بوده و بعضی دیگر ممکن است دارای عوارض جانبی باشند . بنابراین یک داروی گیاهی آیورودیک ترکیبی از اجزای مختلف می باشد اما در آیورودا نه تنها داروی گیاهی منفرد ، بلکه انواع مختلف داروهای گیاهی پیچیده را نیز باهم ترکیب کرده و مورد استفاده قرار می دهند .
این ترکیبات بر مبنای اصول جامعی از ترکیبات  داروهای مختلف در یک فرمولاسیون ترکیب می شوند . برخی از این اجزا دارای عملکرد ضعیفی از بعضی پادتن ها و برخی پادتن ها و برخی ز آنها محرک می باشند و این در جایی است که برخی از آنها به خاطر خواص درمانی افزوده می شوند .

۳٫سلامت روانی:
بر طبق تعریف آیورودا از سلامتی ؛ سلامتی روانی به شکل حالتی از سلامتی عقلی ، ذهنی و روانی تعریف می شود . بر طبق تعریف آیورودا عمر انسان ۱۱۶ سال بوده و دارای سه مرحله ی کودکی برای مدت ۲۴ سال ، جوانی برای مدت ۲۴ سال و بعد سال خوردگی برای ۴۸سال می باشد . بر طبق آیورودا سطوح تکامل روانی در طول مراحل مختلف زندگی شکل می گیرند . بنابر این تکامل حسی در طول دوره کودکی ، تکامل عقلی و روانی در طول مرحله ی جوانی  و آگاهی روحانی در طول دوره ی سال خوردگی بدست آورده می شود .
۱-۳بیماری روانی :
بیماری روانی برآیند عدم توازن بین فرد و محیط اطراف او می باشد . این تداخل در طول یک محور تشکیل شده از سه عامل اساسی عمل می کند . این عوامل ریتم زمان ، عقل و حواس می باشند . بنا براین عدم توازن به دست آمده موجب رفتار های مختلف می شود .بیماریهای شایع روانی ، در آیورودا ، به این شکل دسته بندی می شوند : روانی ، اختلالات تشنجی ، اختلالات هیجانی ، بیماری افسردگی ، اعتیاد و مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی ، تداخل کامل جهان و محیط اطراف و از بین رفتن حواس و اغما .

۲-۳سایکو پاتولوژی :
نماینده ی کلاسیک آیورودا به نام کارکا ( Carka) به طور منظم مفهوم سایکو پاتولوژی را بیان نموده است . شرایط سایکو پاتولوژیک تابعی از هشت عامل روانی است که در مقادیر مختلفی در اختلالات روانی تحت تاثیر قرار می گیرند .
۱-۲-۳ Mana حالت و احساس .
۲-۲-۳ Badhi منطق و تصمیم گیری .
۳-۲-۳ Sajna-jnana جهت گیری و ساز گاری .
۴-۲-۳ Smriti یاد گیری و حافضه .
۵-۲- ۳ Bhakti اتصال و تمایل در مالکیت .
۶-۲-۳ Sila عادات .
۷-۲-۳ Cesta تابع کار کرد ناشی از حرکات عضلانی در اثر عمل فکری.
۸-۲-۳ Acarana عمل و رفتار.

۳-۳ روان شناسی بالینی :
در آیورودا طیف گسترده ای از شرایط روانی مور تعریف قرار گرفته اند . در کنار سایر خواص متون آیورودیک علائم عوارض و علائم تغییرات رفتاری بیماریهای مختلف روانی و طبقه بندی آنها بیان         می کنند .
طبقه بندی کلاسیک روانی به شرح ذیل می باشد :
۱-۳-۳ شرایط روانی اصلی که موجب اختلالات روانی می شوند عبارتند از شهوت ، خشم ، حرص ، اوهام ، حسادت ، غرور، از خود راضی بودن ، غم ، اندوه ، عصبانیت ، ترسو سرخوشی .
۲-۳-۳ شرایط روانی به موجب ترکیبی از اختلالات فیزیکی و روانی به وجود آمده و عبارتند از : جنون ، اختلال تشنج ، هیستری و هیجان زیاد ، وسواس ، اوهام ، خواب آلودگی ، شور و شعف ، از بین رفتن احساس منجر به کما و میخوارگی .
۳-۳-۳ سومین طبقه بندی شامل اختلالات شخصیتی می باشد . در اینجا ۱۶ اختلال شخصیتی بین ۱۶ ویژگی رفتاری وجود دارند . اختلالات درمانی قابل در مان بوده و ظهور طیف گسترده ای از انواع رفتارها می باشد .
۴-۳-۳ اختلال های کم هوشی دارای درجات مختلفی می باشند که ممکن است دارای علت های اولیه یا ثانویه باشد .
۵-۳-۳ اختلالات روانی ناشی از سرماخوردگی .
۶-۳-۳ بیماری های  روان تنشی علت بیماری روانی است اما علائم آن جسمی است .
۷-۳-۳ درمان اختلالات روانی .
برای درمان اختلالات روانی دارو های موثری مورد استفاده قرار می گیرند . این دارو ها به عنوان آرام بخش ذهنی عمل می کنند و مواد مغذی خالص ملکولی برای بهبود سلامتی مغز می باشند و بنا بر این موجب تسکین اختلالات رفتاری می شوند . مدهیا رازایانا  شیوه های تغذیه ای بیولوژیکی مغز را برای آرام کردن ذهن و تمرکز روان و رشد حافظه مورد بررسی قرار داده است .

۴-۳ گیاهان مدهیا رازایانا :
در آیورودا رازایانا یا علم جوانی مجدد ، یک مفهوم منحصر به فرد می باشد ، هدف اصلی از این درمان کنترل دارویی با پیش رفت سن می باشد .تاثیر فیزیولوژیکی اصلی رازایانا بهبود بخشیدن فیزیولوژیکی به عمل کرد غدد درون ریز بدن برای از کار انداختن سرعت پیر شدن و افزایش مقاومت در برابر بیماری ها و بهبود عملکرد بدن به وسیله تقویت سیستم ایمنی بدن می باشد .
در مورد رازایانا دسته بندی های مختلفی وجود دارند . ما در اینجا تنها به مورد مدهیا رازایانا که برای جوانی مجدد مغز و سلامت روانی و رشد عقل در حافظه استفاده می شود تمرکز می کنیم . نام گیاهان مورد استفاده برای درمان اختلالات روانی در جدول شماره ی ۱ بیان شده است .

  جدول شماره ۱: لیست گیاهان شفا بخش برای به کار گیری در اختلات روانی که درآیور ودا توصیه شده است .

Sl. No. Botanical Nomenclature Ayurvedic Nomenclature Family
۱٫ Acorus calamus Vacha Araceae
۲٫ Alternanthera sessilis Matsyakshi Amarnanthaceae
۳٫ Argyreia speciosa Vidhara Convolvulaceae
۴٫ Asparagus racemosus Shatavari Liliaceae
۵٫ Bacopa monniera Brahmi Scrophulariaceae
۶٫ Celastrus paniculatus Jyotishmati Celastraceae
۷٫ Centella asiatica Mandukparni Umbelliferae
۸٫ Clerodendrum infortunatum Bhant Verbanaceae
۹٫ Clitoria ternatea Aparajita Leguminosae
۱۰٫ Convolulus pluricaulis Shankhpushpi Convoluvalaceae
۱۱٫ Curculigo orchioides Krishna musli Amaryllidaceae
۱۲٫ Dioscorea bulbifera Varahi kand Dioscoreacae
۱۳٫ Enhydra fluctuans Hilmochika Compositae
۱۴٫ Glycyrrhiza glabara Yashtimadhu Leguminosae
۱۵٫ Jasminum sambac Bela Oleaceae
۱۶٫ Mucuna pruriens Kewanch Leguminosae
۱۷٫ Nardostachys jatamansi Jatamansi Valerianceae
۱۸٫ Piper longum Pippali Piperaceae
۱۹٫ Terminalia chebula Haritaki Combretaceae
۲۰٫ Tinospora cordifolia Amrita Menispermaceae
۲۱٫ Valeriana wallichii Tagar Valerianaceae
۲۲٫ Vitex negundo Nirgundi Verbenaceae
۲۳٫ Withania somnifera Ashwagandha Solanaceae

         گاهی البته به صورت تک و توک اختلافات لابراتوار ی بین این گیاهان وجود داشته است . دو گیاهBacopa monniera  اثر بالا بردن حافظه و دیگری Tinospora cordifolia اثر ایمونو استیمولنس دارند و به عنوان دارو در بازار عرضه می شوند . انجمن علمی ما کار وسیعی را بر روی گیاه Bacopa monniera انجام داده است به این منظور که ما باید این گیاهان را کشت کنیم .

۴٫ Bacopa monniera:
این گیاه از خانواده ی Scrophulariaceae است .اعضای خانواده ی این گیاه ، گیاهان خزنده ی دائمی می باشند که در سراسر کشور هندوستان ، در مناطق گرم و مرطوب و در نواحی باتلاقی یافت می شوند .این گیاهان به عنوان مسکن اعصاب  برای جوان سازی مجدد سلامت ذهنی و رشد عقلی و حافظه از زمانهای بسیار دور مورد استفاده بوده اند . اگر چه این گیاهان در مبانی طبی ، اجتماعی و مذهبی هندوستان از ۸۰۰ سال پیش از میلاد ذکر شده اند ، اما اولین مرجع روشن برای اثرات درمان آنها به ذهن و روان در کتاب ساماهیتا در قرن اول میلادی بیان شده اند .

۱-۴ بررسی های اولیه :
تاثیرات دارو درمانی این گیاه در چندین آزمایشگاه در هندوستان مورد بررسی قرار گرفته اند . مالهورتا و داس تاثیر آرام بخش و مسکن گلیکوزیدهای آن را بیان نمودند . ایتهال و سیرسی نیز دریافتند که عصاره ی الکلی و به میزان کمتر عصاره آبی گیاه دارای خواص آرام بخش بر روی حیوانات آزمایشگاهی میباشند . پراکاش و سیدنی از سوی دیگر دریافتند که عصاره ی الکلی گیاه و کلروپرومازین عمل کرد یادگیری را در موشهای آزمایشگاهی افزایش می دهند . گزارش شده که یک دوز منفرد از گلیکوزید هرساپونین در باز یابی شادی و نشاط مفید تر می باشد . اما در هر حال تفسیر این نتایج در مطالب اطلاعات سنتی موجود دشوار می باشد .

۲-۴ علم شیمی :
بنابراین بررسی های ادعاهای سنتی به وسیله بررسی تاثیر عصاره اتانولیک در کسب یادگیری و نگهداری سه واکنش رفتاری در موشهای آزمایشگاهی بررسی شد . تاثیر تقویت حافظه عصاره اتانولیک حاصل مخلوطی از ساپونین های تری ترپنوئید و باکوسیدهای  AوB بوده است . هر دو نوع باکوسید های  Aو B لکه های منفردی را بر TLC ژل سیلیکا از خود نشان دادند . در حالیکه باکوسید   Aبه عنوان یک سوزن بی رنگ بود باکوسید B یک پودر بی رنگ بوده است .در بررسی های بعدی نشان داده شد که باکوسید  A مخلوطی از ساپونین ها میباشد که به نام های  A1،  A2وA3 نام گذاری شده اند . روشهایی برای تعیین کمی محتوی باکوسید A و در عصاره  گیری به وسیله طیف  UV و HPLC به وجود آمدند .
برای بررسی تغیرات فصلی باکوسید ها هر ماهه مواد گیاهی تازه جمع آوری شده و با اتانول عصاره گیری می شدند . این کار برای یک دوره ۱۴ ماهه انجام شد . TLC بخشهای بوتانول از عصاره اتانولیک گیاه برای بررسی باکوسید ها مورد استفاده قرار گرفت  . از این مطالعه این نتیجه به دست آمد که باکوسید A   در ماه های مارچ و آوریل غالب می باشد و هر دو باکوسید های A و B در ماه می موجود می باشند .

۳-۴ اثر تقویت حافظه :
هر دو مواد عصاره ای و باکوسید ها به منظور فعالیت نوتروپیک مورد بررسی قرار گرفتند . عصاره در موشهای بالغ برای سه روز پیاپی داده شد و اینها موشهایی بودند که دوره آموزش آنها در یک جلسه به پایان میرسید . از همین روز برای مدت سه روز پیاپی در موشهایی مورد استفاده قرار گرفت که جلسات آموزشی آنها چندین بار پیاپی در طول یک روز انجام می شد . بنابراین، در آزمایش یک تست منفرد بیان کننده ی شکل گیری واکنش های رفتاری در یک Y-maze نیمه خودکار بوده است . در این تست تاثیرات مهمی بر روی یک پارامتر ذکر شده اکتساب ، یادگیری و حفظ و نگه داری مشاهده گردیده است. در قسمت اولیه از شرایط پر مفید تستی با استفاده از یک صدا به عنوان محرک و شوک یا به عنوان محرک شنوایی مورد استفاده قرار گرفت . در این تست به حیوانات آموزش داده شد که به سرعت از این شوک فرار کنند و این کار ظرف مدت کمتر از ۴ روز انجام شد . تست نهایی یک تست مداوم بود که در آن از هیچگونه تحریک برای حیوانات استفاده نشد . در روز بیستم انجام این تست یک ثبات رفتاری پایه به دست آورده شد در حالی که این عمل در حیوانات گروه کنترل مشاهده نشده است .
مطالعات جزئی که در مورد باکوسید های A و مخلوط باکوسید های A و B انجام شد از قسمت آزمایشگاهی برای واکنش اختلاف نوری در Y-mazeنیمه خودکار انجام شد . قسمت های ثبات رفتاری تحت شرایط پرهیز فعال بودند که همه ی شرایط مانند آزمایش قبل انجام شدند . واکنش های باکوسید وابسته به مقدار دوز بود و همه ی تاثیرات عصاره ها همانند بودند . تاثیر ۱۰ میلی گرم بر کیلو گرم  از باکوسید ها برابر با ۴۰میلیگرم بر کیلو گرم از عصاره ها بود .

۴-۴تاثیر مرحله اولیه تقویت حافظه:
بر طبق شواهد به دست آمده ی تجربی بیان گردیده شد که حافظه به دو شکل وجود دارد . حافظه ی کوتاه مدت و حافظه ی بلند مدت . هر دوی آنها به صورت هم زمان شروع شده و مشاهده شده است که منحنی نگهداری آنها در مقداری که آنها با هم تداخل می کنند رو به کاهش می نهند . این فرضیه در مدل یاد گیری و واکنش شفافیت در Y-maze آزمایش شد و آشکار گردید که منحنی واکنش به جای اینکهV شکل باشد Wشکل بوده است و به طور خاصی در هر دو نقطه کاهش هایی وجود داشت که این کاهش ها در فواصل ۵/۱و۴ ساعت از آموزش مجدد بودند. بنابراین فرض گرفته شد که حد اقل برای این مدل ها ی آزمایشگاهی احتمالا سه شکل از حافظه موجود می باشند که عبارتند از حافظه ی کوتاه مدت ، حافظه ی بلند مدت و حافظه ی میان مدت . هر دو کاهش ها در دو نقطه رخ میدهند که اول حافظه ی کوتاه مدت با حافظه ی میان مدت تداخل کرده و در مرحله ی دوم حافظه ی میان مدت با حافظه ی بلند مدت تداخل پیدا می کند . باکوسید ها در دوز مصرف ۲۰ میلیگرم بر کیلوگرم در نیم ساعت قبل از آموزش و زمانی که آموزش مجدد در فواصل زمانی بعد از آموزش انجام شد میزان کاهش حافظه را بر طرف کردند .استفاده از یک دوز  mg/kg p.o 10نیم ساعت قبل از شروع آزمایش ۲۴ ساعته ی دوباره فراگیری نقش مهمی در بالا بردن و حفظ و نگه داری حافظه به وجود آورد . این نتایج تایید می کنند که تاثیر تسهیل کننده ی باکوسید ها به دلیل توانایی آنها در تقویت حفظ و نگه داری شکل های اولیه ی حافظه ی کوتاه مدت می باشد . این تاثیر تسهیل کننده زمانی مداوم می باشد که هر دو شکل حافظه میان مدت و بلند مدت وجود داشته باشد .

۵-۴ اثر ضد فراموشی:
اختلال حافظه در طول مرحله ی همگام کردن میتوان به وسیله ی انواع مختلفی از روند ها و یا عامل هایی مسون نگه داشت . بیشتر این روندها را با داروهای فراموشی درمان می کنند . اما بعضی از آنها موجب فراموشی گذرا می شوند . از آنجا که تنزل و درمان فراموشی به لحاظ بالینی واضح تر است باکوسید ها در راس مدل اصلی مورد بررسی قرار گرفته اند . باکوسید ها برای درمان فراموشی از دست رفته و تولید شده به وسیله ی شوک الکتریکی در آزمایشات به مقدار دوز نسبتا بالاتری احتیاج داشتند . یک پژوهش دیگر برای بررسی تاثیر باکوسید ها در القا کردنscopolamine  شامل فراموشی در موشهای صحرایی و آزمایشگاهی انجام شد .آشکار گردیده است که یک دوز  mg/kg10 از باکوسیدها موثر تر از مقدار های مشابه از:
piracetam (150mg/kg), cyclandelate (200 mg/kg) or Ginkgo biloba or Withanla somnifera extracts (100 mg/kg p.o. for 4 days)  در کاهش تاثیر فراموشی اسکوپولامین می باشد . این یک یافته ی مداوم در گونه های مورد استفاده برای تمام مدل های آزمایشی دیگر بود .

۶-۴ تاثیر بر آلزایمر مدلی از ناتوانی در یادگیری :
باتاچاریا در سال ۱۹۹۹ تاثیر عصاره ی باکوبا را به مدل بیماریهای آلزایمر مورد بررسی قرار داد . جراحت های ناشی از تزریق ۱۰میلیگرم کولچیسین بر طبق روش اریک و والش (۱۹۹۰) و یا به وسیله ی تزریق ۱۰ میلی گرم بر کیلوگرم اسید ایبوتیک بر طبق روش تاکاهاشی (۱۹۹۲) نوکلئوس باسالیس ماگنوسللولاریس انجام شد . مصرف خوراکی عصاره براهمی در دوزهای ۵تا۱۰میلیگرم در طول این دوره به طور مشخص مقدار کاهش حافظه را متوقف کرد . علاوه بر این ، این شیوه درمانی موجب معکوس شدن کاهش کولچیسین به مقدار استیل کولین شد و فعالیت کولین استیلاز  و موسکارینیک در ترکیب با پوست پیشین هیپوکامپوس شد . سینگ (۱۹۷۹) افزایش مقدار استیل کولین در کورتکس پیشین موشهای معمولی که ۴۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره باکوبا  به به صورت روزانه به مدت ۱۵ روز مصرف کرده بودند را گزارش داد .مقدار استیل کولین در مطالعه ی آنها در سایر بخش های جلوتر کاهش یافته بود .

۷-۴ اثر آرام کنندگی عصبانیت :
سینگ (۱۹۷۶) اولین شخصی بود که اثر ضد عصبنیت عصاره ی برهمی را بر مبنای آزمایشهای  انجام شده بر موشهای آزمایشگاهی را بیان نمود . این خاصیت از این عصاره ی اتانولیک توسط ماتاچاریا و گوسال (۱۹۹۸) مورد بررسی های بیشتری قرار گرفت . این تاثیر در یک بررسی باز میدانی ، تداخل اجتماعی و دوره عکس العمل پنهانی در موشهای آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت . میزان این اثر وابسته به میزان دوز مصرفی می باشد و در دوزهای عاری از هرگونه تولید نقصان حرکتی مشاهده شد . اما در هر حال میزان اثر آن در لورازپام کمتر بود . شانکر و سینگ (۲۰۰۰) گزارش دادند که آنکسیلیتیک فعال به وسیله ی اثر بر روی باربیتورات در زمان خواب ،  آمفتامین فعال ، کلودنین القا می کنند مبارزه و مقاومت بدن را در کمبود اکسیژن در بافتهای بدن . شوکلا  (۱۹۸۷) تاثیر CNS فرمولاسیون های آیورودیک را بر مبنای برگهای گیاه باکوبا منیریک ۷۲% با مقداری رایحه ی افزودنی مورد بررسی قرار دادند ، این تاثیر در هر دو گونه از موشهای آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت و طول کشیدن زمان خواب با باربیتورات و خاصیت ضد تشنج آن در دوز های بالا مشاهده شد . واهورا (۱۹۹۷) خاصیت بی حسی آن در دی ترپن جدید و باکوسین جدا شده از گیاه را مورد بررسی قرار داد ولی هیچ گونه تاثیری از CNS یا باکوسین را مشاهده کرد ، باکوسید ها دارای خاصیت ملایم ضد افسردگی می باشند و دارای خاصیت بی حرکت کننده و در زمان آزمایش شفاهی می باشند . در مطالعات  EEG این تغییرات سریعتر بودند .خاصیت های b, a وq در چندین منطقه از موشهای هشیار مشاهده گردیده شد . این تغییرات بر خلاف انواع مشاهده شده در کهن سالی پاتولوژیک بودند .

۸-۴ سایر تاثیرات دارویی :
باکوسید ها در دوز مصرف ۳تا۴ بار بیشتر از مقدار مورد نیاز برای خاصیت درمانی ، دارای اثر ضد استرس قابل توجهی می باشد . آنها دوام و عملکرد خود را در قسمت مقاومت نشان دادند و میزان بقای حیوان  را تحت شرایط هیپوکسیس افزایش داده و از آن در برا بر مسمومیت مورفین محافظت نمود . تاثیر ملایم ضد تورم آن در حساسیت های معده ای نیز مشاهده شده است . محافظت در برابر زخم های معده و اثنی عشر در بررسی های آزمایشگاهی و با استفاده از پودر کامل گیاه و عصاره ی تازه ی آن گزارش شده است . عصاره اتانول دارای تاثیر آرام بخش می باشد . این تاثیرات آرام بخش شریان های ریوی در موشها ، خرگوشها و خوکها مشاهده شده اند . واکنش شریان های خونی خرگوش به کلسیم متناقض بود . اما مقدار های مورد استفاده در تمام این مطالعات زیاد بالا نبود ، عصاره الکلی نیز تاثیر ضد سرطان را در ۲۵%موشها از خود بروز داد .
تریماتی (۱۹۹۶) تاثیر آنتی اکسیدان عصاره اتانولیک گیاهان را در برابر سولفات و هیدروکسید سومین در واکنش پرکسیدی شدن لیپید در کبد موشها را گزارش نمود . باتاچاریا (۲۰۰۰) افزایش دیس موتاز سوپر اکسید ، خاصیت کاتالیزوری و پروکسیداز گلوتاتیون در کورتکس پیشین و هیپوکامپوس به دنبال مصرف خوراکی عصاره اتانولیک گیاهی را مشاهده نمود . این تاثیر وابسته به دوز شناخته شده باکوسید ها مقدار پروتئین و سرتونین را افزایش دادند و موجب کاهش مقدار نورپینفرین در هیپوکامپوس و هیپوتالاموس و کورتکس شدند . اما در هر حال باکوسید ها هیچ اثر ترکیب کننده ای خاصی بر کاتکولامین ، سرتونین ، استیل کولین و یا گیرنده های  NMDA در آزمایشهای فشار عصبی نداشتند . عصاره اتانولیک باکوپا  تاثیر مشابهی داشت اما اثر آن به نسبت ضعیف تر بود . اما قبل از تجویز این عصاره کاهش مشخص استرس از HSP در کورتکس هیپوکامپوس مشاهده نشد .

۹-۴مسمومیت حاد و تنظیمی :
LD50 عصاره اتانولیک از راه تزریقی و خوراکی . مقدار آن سه گرم نسبت به هر کیلو از وزن بدن از راه خوراکی در هر دو گونه بود . اما از راه تزریق مقدار آن بسیار کمتر بود و مقدار آن ۲ میلی گرم نسبت به وزن بدن موشهای آزمایشگاهی و ۲۲۴ میلی گرم در آنها بود . LD50 باکوسید ها ی موشها ۷۷۴ میلی گرم بود و بنابر این آشکار است که این عصاره مسمومیت کمتری نسبت به باکوسید ها دارد . بنابراین مطالعات بیشتری در زمینه ی استاندارد سازی عصاره ها مورد نیاز است .
مطالعه ی مسمومیت مزمن به دنبال مصرف خوراکی ۵/۲ تا ۵ و ۱۰بار دوز نوتروپیک موثر از عصاره ،  یک موجود جونده و یک تجویز غیر جونده و میمون برای مدت ۹۰ روز انجام شدند . یک بررسی و ثبت منظم از تغییرات رفتار خاص ، بیوشیمیایی و هماتولوژیک به طور منظم به ثبت رسیدند . ترمینال اتوپسی  بررسی میکروسکوپیک بر طبق ملزومات تنظیمی بود . این عصاره به نظر بی خطر می آمد .

۱۰-۴بررسی های بالینی :
علی رغم استفاده کمتر از این دو گیاه توسط درمانگران آیورودا برای بررسی کارهای آنها به عنوان  یک عامل تقویت کننده تا کنون هیچ بررسی بالینی انجام نشده است . ایمنی و قابلیت تحمل باکوسید ها در داوطلبان انسانی سالم مورد بررسی قرار دادند . آنها در یافتند که دوز های خوراکی منفرد به میزان         ۲۰-۲۰۰میلی گرم ویا ۱۰-۱۰۰ میلیگرم معرف برای مدت چهار هفته ایمن بود و هیچ گونه واکنش و عارضه ی جانبی در بر نداشت . متعاقب داروهای جایگزین یا کنترل شده در بررسی های بالینی در ۳۶ کودک در مورد اختلالات پیش فعالی انجام شده اند . کودکان از یک داروی مشابه و یا ۵۰میلی گرم عصاره دو بار در روز برای مدت ۱۲ هفته استفاده نمودند . کودکان استفاده کننده از عصاره به میزان زیادی شاخص های چندین سیستم آموزشی بهبود بخشیدند و هیچ گونه عارضه ی جانبی در آنها مشاهده نشد . به تازگی بررسی های بالینی در بیماران سالخورده با ضعف حافظه در مرکز پزشکی و ۳۰ بیمار یک مطالعه ی ۶ هفته ای در کالج پزشکی BRD انجام شدند یک بهبود منطقی و اختلالات همراه با یادگیری از هفته چهارم به بعد در گروه تحت درمان با عصاره استاندارد شده بدون هر گونه عصاره جانبی به دست آمد.

منبع :  www.ayuherbal.com

Share

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *